Jak na to? Vyprávění

Jak Růženka k pamlskům přišla

Stojím si nad troubou a čichám tu zvláštní pavůni lososového oleje. Dřepnu si před sklo trouby. Dívám se dovnitř a pozoruji, co můj výtvor v troubě dělá. Dnes totiž přišel ten osudný den, kdy jsem sebrala odvahu po svém prvním fiasku vyrobit vlastní pamlsky pro zvířata. Je to už víc jak rok, co jsem se do toho neohroženě pustila poprvé. Na tom přeci nemůže být nic těžkého. Rozhodně to tak podle popisů členů pejskařské psí skupiny vypadalo. No…

Pekla jsem pamlsky z kuřecích jater a ovesných vloček. První chyba, kterou jsem nejspíš udělala, byla, že jsem místo obyčejných ovesných vloček použila krmné vločky, které používáme na BARF stravu. Obsahem takových vloček je totiž i veliké procento v podstatě celých semen. Směs byla hodně hrudkovitá a oves nepobral tolik tekutou část směsi, jak by nejspíš měl. Dalším důsledkem bylo, že po upečení se směs rozpadala, namísto toho, aby šla naporcovat nožem. To mě mohlo napadnout, že… logicky. Představa toho, že si TOHLE beru s sebou na vycházku jako odměnu pro psa, byla nemyslitelná. No a aby toho nebylo málo, ta divná věc mi v dóze totálně zplesnivěla. A víte, co je na tom nejvtipnější? Že jsem o tom natáčela video, jak je to super, že si lze vyrobit pamlsky doma a levně!!! Toto video jsem do světa nikdy nepustila. Naštěstí… Stejně tak jako spoustu dalších našich projektů. Tahle zkušenost mě na dlouho zastavila.

Se zástěrkou toho, že jsme se stěhovali, mám blbou troubu, a že mám zkrátka moc práce, jsem se k tomu znovu nevracela. Pravda je ovšem taková, že když něco chci, tak si na to čas v měsíčním intervalu prostě najdu. A peču třeba třípatrové dorty, pokud prostě chci. Pak se stalo, že jsem na facebookové skupině Pes a volnočasové aktivity narazila na příspěvek, kde paní vyfotila své nové formy na pečení pamlsků. Upoutalo to mou pozornost. V komentářích se rozjela debata s odkazy na e-shopy, kde nabízeli vhodné silikonové formy pro toto pečení. V průběhu dní, týdnů, měsíců přidávali členi skupiny příspěvky se svými formami a recepty, které vyzkoušeli. Bylo to tam, motivace přišla zpět. Do pár dní skončila silikonová forma i u mě doma. Už se jen pustit do práce.

Na toto všechno vzpomínám při pozorování zprvu bobtnajících páchnoucích puntíků. Recept jsem nakonec nepoužila žádný ze zmíněných ve facebookové skupině. Vymyslela jsem si vlastní, poučena chybami z prvního pečení. Jako základ jsem se rozhodla použít krůtí játra a červenou řepu. Játra s červenou řepou jsem rozmixovala, přidala vajíčko, trochu lososového oleje a pár lžic rýžové hladké mouky. Vzniklou směs jsem nalila na formu a lžící se ji snažila vměstnat do otvorů. Na cca 190 stupňů jsem to dala péct do trouby. Peče se to teď tak 10 minut. Vypadá to hotově, jdu to vyndat.

Trpělivost mi nedá, zkouším vyndat první pamlsek. Moc to nejde. Možná nějaký defekt. Zkouším další. Ulpívá na formě. Třeba to půjde snáz, až hmota vychladne. A tak čekám. Po vychladnutí zkouším znovu. Je to trochu lepší, ale žádná sláva. Dávám si desetiminutovku dloubání. Připomíná mi to práskání bublin bublinkové folie. Teď celkem zábava a relax, ale je mi jasné, že z dlouhodobého hlediska mě to bavit nebude. Navíc jsou pamlsky trochu potrhané (dá se to přežít) a ve formě zůstávají zbytky. V mysli přemýšlím, jak to vychytat. Nandavám druhou várku pamlskové hmoty na formu. Vtlačím ji do skulin, dávám péct.

Tentokrát to zkouším na menší teplotu – asi 170 stupňů. Peču je dýl. Koukám se koukám, vypadají už celkem hotově. Zkusím jim nechat ještě chvíli. Chvíle je pryč, je načase je vyndat na světlo světa. Vypadají dobře. Pokouším se opět jeden testovně vyjmout. Při tomto pokusu mi spadne brda. Jak jsem se pokusila formu ohnout, pamlsky začaly samy vypadávat ven. Nechci se nechat unést vítězoslavným pocitem předčasně. Zkouším další várku. Povedla se! Přišla jsem na to! Úspěch je i na mé straně!

Celou várku upečených pamlsků dávám ještě dosušit do trouby. Nejprve vkládám na plech pamlsky z první várky, které se mi zdály velmi vlhké a mám strach, že by opět mohly podlehnout předčasnému zplesnivění. Rozehřívám troubu na 70 stupňů. Nechám to tam tak 20 minut, pak přisypávám zbytek pamlsků. Teplotu trouby stahuji na 50. Když se mi zdají být dostatečně prosušené, vyndávám je z trouby. Ještě je nechám pořádně vystydnout, pak je nasypu do dózy a pro jistotu je uskladním v ledničce.

Mám z vydařeného pokusu velikou radost a hřeje mě pocit úspěšnosti. Ráda bych Vám popřála mnoho úspěchů při patlání pochoutek pro Vaše chlupaté (či snad nahaté?) kamarády. A pokud se Vám nezadaří, přeji dostatek motivátorů pro znovunavrácení se k činnosti. Budete se pak cítit jako Supermani. Teď již vím, že napotřetí pečení provedu ještě o chlup jinak. Řepu či jinou zeleninu si nejprve upeču v alobalu v troubě, abych z ní následně mohla namixovat jemné pyré. Ráda bych měla výslednou směs co nejhladší, aby se s ní dobře pracovalo na formě a aby pamlsky byly ještě měkčí 🙂

Shrnutí bodů které u mě vedly k úspěchu:

  • zkusit vyrobit hmotu co nejjemnější konzistence
  • pečení při nižších teplotách delší dobu
  • upečené pamlsky dosušit v troubě nebo v sušičce
  • zcela vychladlé pamlsky uskladnit v uzavíratelné vzduchotěsné dóze v lednici

Trvanlivost těchto dobrůtek nemám zatím vyzkoumanou, ale v lednici mi straší již druhý týden a zatím dobrý. Tak ať se zadaří i Vám! HAF!

PS: Na závěr pro vás mám tipy na ideální formičky na psí pamlsky. Buď můžete využít silkonové pečící podložky, které se dávají do trouby pod maso, a otočit je opačnou stranou, tak vzniknou prohlubně ideální velikosti. Koupíte je třeba tady nebo v Tchibu. Poněkud luxusnější záležitostí jsou pak originální formičky na psí pamlsky krásných tvarů, třeba kostiček či srdíček. Takové nabízí značka Collory, kterou koupíte už i u nás, například v e-shopu Pejskovice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *