Jak na to? Výživa psů

Psí oslavenec aneb je libo dortík?

Blíží se narozeniny nebo „přineseniny“ vašeho pejska a vás napadlo, že by se k té příležitosti dal upéct dortík? To si tedy pište! Pokud jste stejní blázni jako já, můžete si tu přečíst několik tipů na jednoduché i trochu složitější varianty dortu pro vašeho chlupáče.

Myšlenka dortíků jinak než vzít rýži a konzervu, případně nastrouhanou mrkev, vše smíchat a pomocí misky vytvarovat do nějakého tvaru, přišla před pár lety, kdy jsem začala péct pamlsky z jater, sýrů apod. Zmíněný dortík z rýže, kvalitní konzervy a nějaké zeleniny či ovoce nicméně poslouží také. Jelikož jsme krmili primárně syrovým masem, byla konzerva vážně docela slavností.

Nicméně snaha o trochu víc jakože „raw dort“ mě vedla i na cesty zkoušení zalévání syrového masa sulcem, případně kupovanou želatinou.

Za mě velice efektivní, pěkný a pro psy, jako vždy, velmi chutná záležitost. Do dortíku jsem obvykle dávala spíše vnitřnosti a svalovinu z kuřete či kachny (játra, žaludky a srdíčka), nicméně vzhledem k celkovému procesu bych se asi nebála ani dát krky či křídla, stehna namletá pro větší psy. Protože během chladnutí sulcu už se nestihne změnit struktura kostí, ale pro vlastní klid můžete dát jen různé maso bez kostí. Navíc by se rozhodně dalo i pohrát s barvami, dal by se jistojistě udělat i vícepatrový, mezi to možná jen dát něco pečeného, aby to hezky drželo. Vesměs se tvoření pro psy bojím méně jak pro lidi, a to z logických důvodů. Psi to sežerou vždycky s chutí! Tedy zatím to tak vždy bylo…

Takže takový recept pro barfisty

Suroviny:

  • 0,5 kg mixu drůbežích vnitřností a svaloviny (eventuálně kousky vepřového či hovězího, libovolné)
  • 1 sáček želatiny (na 0,5 l vody 1 sáček, při větším dortu či formě více sáčků)

Postup:

Do formy vložíte maso a zalijete želatinou nebo připraveným sulcem, následně dáte zchladnout. Příprava mi trvala asi 30 minut a dort byl připravován den předem, tudíž krásně ztuhnul přes noc v lednici. U nás není potíž do směsí přidávat různou zeleninu a ovoce, takže pokud máte, klidně tam nastrouhejte mrkev, jablko, řepu a takřka cokoliv, co váš pes má rád. Dort z minulého roku vypadal jako brčálník, protože jsem pejskům přimíchala špenát. Dort vypadal trochu jedovatě, ale psi si nestěžovali 😀

Na ozdobení můžete použít různé sušené pamlsky, i pro udělání čísel, jako jsem úchylná já, jak je vidno. Nicméně, pokud znáte játrové pamlsky a máte silikonovou formu (lze koupit různé tvary s tvarem kosti, srdcí apod.), lze si krásně vytvořit i vlastní zdobení. Případně zdobím i buřtem, který si vhodně nakrájím do požadovaných tvarů, zkrátka kreativita vpřed.

Není k dispozici žádný popis fotky.
Není k dispozici žádný popis fotky.
Může jít o obrázek dort

Pokud bychom se bavili o pečeném dortíku, zkoušela jsem během let několik pokusů, prezentovatelné byly zatím dva (z toho ten jeden je k zamyšlení).

Jednoduše si vezmete stejné ingredience jako na játrové pamlsky.

Recept na korpus ve stylu játrových pamlsků

Suroviny:

  • 500 g jater (drůbeží či vepřové)
  • jemné ovesné vločky (ale zkoušela jsem i rýžovou mouku) podle citu, stačí vzít jedno 500g balení
  • 2 vejce

A to vám pro základ stačí…

Tipy:

Já peču vždy s přidáním bylinek, nejraději dávám rozmarýn, ale i tymián či bazalku. Plus alespoň kus zeleniny nebo ovoce, jemně nastrouhám, lépe rozmixuji. Pokud mám, dávám do směsi i trochu kelpy nebo kvasnic.

Vše dávejte raději do mixéru než, jako jsem dělala dlouho já, ponorným mixérem. Vlákna jater se dokonale namotají a mytí je potom dosti za trest.

Postup:

Vždy začínám s vločkami, dávám do mixéru na rozmixování, směs je pak jemnější. Pokud přidávám bylinky, dávám je pomixovat s vločkami. Obvykle dávám cca 300 g vloček, záleží podle toho, co se směsí chci provést. Na pamlsky dávám +- 300 g, aby byla směs více tekutá a lépe se mi ládovala do formy. Na dort jsem dala klidně celé balení vloček, hmota byla hutnější, a tak se i méně roztékala do všech stran. Po vločkách dávám do mixéru kusy zeleniny nebo ovoce na kousky, následují játra. Nakonec trochu pro očištění nádoby dávám namixovat i vejce. Což už nemusíte, ale nic tím nezkazíte.

Do formy jsem si nachystala pečící papír nebo jsem formu vymazala (máslo a strouhanka), vylila těsto do formy a dala péct.

Peču na cca 180 °C podle toho, jak zrovna daná trouba peče. Korpus trval asi 30 minut, potom jsem ještě snížila asi na 100 °C a nechala chvíli trochu dodělat. Zkuste špejlí, jako když pečete bábovku.

Po vyndání z trouby jsem nechala vychladnout a připravila si mezitím sulc, pokud nemáte, tak si rozpusťte želatinu. Stačí jeden sáček.

Plus jsem tu měla ještě po uvaření sulcu nějaké maso z kolene, takže jsem ho všechno rozmixovala a pokryla tím zchladlý korpus. Na to jsem rozsypala hrášek, který nám strašil už chvíli v mrazáku, tak se dostal na světlo světa. Zalila jsem sulcem a dala chladit. Chladilo se to cca dvě až tři hodiny. Krásně to ztuhlo a bylo to připravené k servírování.

Paráda na dortíku byla, že jsem ho po ukrojení kousků psicím hezky nakrájela na pamlsky. I vrchní vrstva se sulcem byla super na cvičení.

Není k dispozici žádný popis fotky.
Jeden se starších pokusů. Tehdy jsem vločky ještě dále nemixovala, což je vidět na struktuře „korpusu“.
Může jít o obrázek jídlo
Letošní dort byl zvláště vydařený, i pro účely pamlsků. Krájení mě příliš nebavilo, ale jak to psicím cvičilo!
Není k dispozici žádný popis fotky.
Dort i s oslavenkyní 😊

Tip na konec: Máte-li psa alergického nebo nesnášenlivého, co se jater týká, můžete zkusit korpus z tuňáka – připravte si cca 500 g celkem tuňáka v oleji a jeden celý jogurt, lépe kupte větší a dle konzistence kdyžtak dořeďte. Můžete použít dále vločky, vejce i bylinky jako v receptu. Ale lze použít takřka jakékoliv jiné maso, pro konzistenci se moc meze nekladou, jen pokud je pejsek citlivější, dávejte pozor na obsah olejů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *